• imagestrip-1
  • imagestrip-2
  • imagestrip-4
  • imagestrip-5

Arnold de Ruyter, de ontwerper van de Serious Brightly 1530

New Dutch Design, promoted by Friesland Holland

DÜSSELDORF (D) – New Dutch Design is een idee en handelsnaam van Albert Hendriks, directeur van het informatie- en marketingbureau Friesland Holland in Wolvega. Met deze formule zet hij nieuwe industriële ontwerpen, waarin onderscheidende functionaliteit, duurzaamheid en uiterlijk een uitgebalanceerd samenspel demonstreren, internationaal in de schijnwerpers.

Arnold de Ruyter bij de door hem ontworpen Brightly 1530 in hal 17 van Boot 2018 in Düsseldorf.

Een Amerikaanse zakenrelatie bracht hem eind 2017 op het idee, dat hij direct ontwikkelde tot een marketingconcept, mede na een intensieve verkenning van de fietsenbusiness en zeer recent de botenmarkt op ’s werelds grootste watersporttenoonstelling, Boot 2018 in Düsseldorf.

“Het gaat in eerste instantie om innovatieve creaties op het gebied van boten, fietsen en meubels. Dit zijn producten waarmee de provincie Friesland in Nederland zich naar zijn mening nog meer dan nu in het blikveld van kritische internationale consumenten kan plaatsen. Gebruikers die hoge eisen stellen aan de vorm, duurzaamheid, functie en techniek, mensen die geld over hebben voor topkwaliteit. Kapitaalkracht speelt uiteraard een grote rol als het om luxe jachten gaat, maar bij designmeubelen ligt de drempel vele tonnen lager. Bij fietsen ligt het helemaal anders. Voor een meerprijs van € 500,- tot €2000,- ten opzichte van een doorsnee fiets heb je al het beste van het beste en daar heb je dan echt elke dag plezier van.”

Grote interesse voor huren van jachten met veel comfort en privé-uitstraling

De Schiffart Yachtcharter in Terherne neemt Yachtcharter Van Straten in Sneek over

TERHERNE (NL) – De Schiffart Yachtcharter in Terherne neemt per 1 november 2017 het gerenommeerde motorjachtverhuurbedrijf Van Straten in Sneek over. Beide ondernemingen zijn actief in het topsegment van de verhuur van vaarbewijsvrije motorjachten tot 15 meter. Met de overname en de reeds geplande eigen uitbreiding komt De Schiffart’s vloot in het voorjaar van 2018 op 35 motorboten van 7 tot 15 meter.

Arend en Gisela De Schiffart (rechts) nemen de luxe motorjachten van Lars en Bregina van Straten feestelijk in ontvangst. Aan het eind van het vaarseizoen, eind oktober, worden de zeer luxe schepen naar Terherne gevaren.

Unieke vaarvakantie: met Hollandse platbodem langs Friese Elfsteden

Jachtwerf Heech by de Mar in Heeg houdt open huis voor liefhebbers van platbodems

HEEG (NL) – Een vorstelijk uitje in Friesland: van donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag, als in Heeg een muziek- en theaterfestival wordt gehouden) tot en met zondag 28 mei 2017 houdt de bekende platbodemspecialist Heech by de Mar in Heeg open huis. Dat betekent dat liefhebbers van klassieke Hollandse en Friese boten kennis kunnen maken met bijzonder varend Nederlands erfgoed.

De mooiste platbodem van Nederland is ook de duurste: de Lemsteraak.

De prachtige boten, die grote gelijkenis vertonen met ‘De Groene Draeck’ van de koninklijke familie, zijn te koop, maar ook te huur. Met een vaarbewijsvrije motorplatbodem, een Lemsteraak of Vollenhovense Bol, kun je langs de Elfsteden trekken, een schitterende en zeer betaalbare tocht van een week. Geen lage brug of ondiep water houdt je tegen, want de motorplatbodems van Heech by de Mar kunnen overal komen en afmeren, midden in de stad of in een mooi waterdorp als Kollum.

Nieuwe trends: Electric boating en Life style boating

Elektrische bungalowboot van Fries pension: dubbel genieten op Friese meren

KOUDUM (NL) – Het wordt stil op de Friese meren. Niet door minder toeristen, maar door minder motorgeluid. En de lucht wordt schoner. Het aantal elektrische sloepen neemt gestaag toe en de eerste volledig elektrische canal cruiser van Friesland Boating/Elfsteden Vaarvakanties maakt nu proefvaarten in en om Koudum. In die plaats starten Janny Pruiksma en Nico Kuijper van pension Perruque begin mei met de verhuur van een luxe elektrische bootbungalow, een serreboot.

De Enjoy van pension Perruque kan daar afgemeerd worden waar de huurder graag zijn vakantie wil
vieren, dus ook op een gratis ligplaats in de natuur van het Friese recreatieschap Marrekrite.

Life style boating heet deze nieuwste vorm van vakantievieren op het water. De Enjoy gedoopte aluminium tweeromps boot is een drijvend vierpersoons vakantiehuis met een grote serre en een glijbaan die eindigt in het grootste zwembad van de wereld: de Friese meren. De huisboot kan door de schipper van Perruque overal in de zuidwesthoek van Friesland voor een vakantie, dus tijdelijk, afgemeerd worden. Drie dagen aan een gratis Marrekrite-steiger in de natuur, een dag bij de waterpoort van Sneek of een week in de jachthaven van Tacozijl in Lemmer, u zegt het maar. €200,- per nacht kost het geintje en daar komen de kosten van de professionele schipper nog bij. Maar voor €75,- brengt hij de serreboot een heel eind weg, tot in de “middle of nowhere”. Verankering geschiedt door een telescopische spudpaal die in de roestvrijstalen wenteltrap op het achterdek opgenomen is. Stroom, ook 220 Volt, komt van de aanwezige accu’s die geladen worden door zonnepanelen.

Open dag in Terherne
Tweede Paasdag, 17 april 2017, kun je de unieke boot bekijken in de dorpshaven van Terherne tijdens de feestelijke opening van het watersportseizoen aldaar. Het schip komt daar ook vandaan. Het werd voor een bedrag van rond de € 170.000,- gebouwd door Robert Jan Wik van Flark-verhuurder Scheepshuisje. Flark was de eerste merknaam van de bijna geheel zwarte varende huisjes met pannen op het dak en een vlaggenmast op het “terras” naar een concept uit 2004 van Kees Westerbeek in het Hollandse plassengebied.
Janny en Nico Kuijper ontdekten een minder traditioneel vormgegeven, veel opener en hedendaagser creatie van de heer Wik zelf. Die, de Enjoy, werd door hem op het internet te koop aangeboden. Het stel bekeek het vaartuig dat in Terherne in gebruik was als een soort havenkantoor. Ze kochten het nadat ze smoorverliefd waren geworden op de e-boot met serre. “Hij verkeerde in heel goede staat,” aldus mevrouw Kuijper die hem nu met haar man schildert en inricht als een hip en luxe vakantievillaatje. Begin mei mogen de eerste gasten er op slapen en er mee varen, maar dan alleen met de beroepsschipper die je naar de gewenste bestemming brengt. Voor een dag kan ook.

Open dag in Koudum
Koningsdag, 27 april, ligt Perruque’s uitbreiding in de haven van hotel Galamadammen in Koudum. Daarna gaat de bungalowboot naar zijn vaste ligplaats, een schiereilandje van jachthaven ‘De Vrijheid’ in Warns.

De Enjoy van pension Perruque.

Bekijk op www.friesnieuws.nl een slideshow van de serreboot van pension Perruque (42 foto’s).

Meer informatie:
www.lifestylehouseboat.nl
www.perruque.nl
www.terherne-terhorne.nl/events/opening-watersportseizoen-2014-terherne/
www.lifestyleboating.nl
www.electricboating.nl
www.scheepshuisje.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

 

1 en 2 april 2017 e-boat show bij Hoora in Heeg

Proefvaren met tien zeer verschillende elektrisch aangedreven motor- en zeilboten

HEEG (NL) – In een hoog tempo verschijnen elektrisch aangedreven boten op de markt. Wat elektrisch varen betreft is Friesland koploper in Europa dankzij door de provinciale overheid gestimuleerde ontwikkelaars van bootrompen met minimale weerstand in het water, motoren en accu’s.

Holland E-boat Show in de haven van Hoora Gouden Boaijum 10 in Heeg: proefvaren met zeer
uiteenlopende elektrische sloepen, toerboten, zeilboten en een unieke canal cruiser die speciaal is
gebouwd voor de Elfstedenroute. Ook zijn in de haven presentaties en demonstraties van de nieuwste
lichtgewicht elektrische buitenboordmotoren.

Bekende ondernemingen in de watersport- en energiebranche als Hoora, MG Energy Systems, Aquatro, Stille Boot, Water World Electronics, Torqeedo, Epropulsion, Lillebror Marine en Vripack hebben Friesland als uitvalsbasis voor productontwikkeling en langdurige testvaarten. Nergens anders ter wereld zijn zoveel pleziervaartuigen met een elektromotor in gebruik als in deze provincie: van sloep en motorjacht tot zeilpraam en rondvaartboot. Een Tesla-achtige speedboot verschijnt nog dit voorjaar op de snelvaarzones.